15 Ekim 2012 Pazartesi

ÇEVREN (Ufuk) Konumdüzeneği

Bu konumdüzeneğinde temel düzlem, gözlemcinin bulunduğu ( A ) noktasında yerküreye teğet olan düzlemdir (Bkz. Şekil 1.10 ). Bu düzlem gözlemcinin bulunduğu noktadaki yatay düzlem demektir.
Şekil 1.10
Şekil 1.10: A noktasındaki gözlemcinin çevreni
Şekil 1.11
Bu Şekil 1.11 Gözlem yerinin konumu
Bu düzlemin gökküresi ile arakesiti olan çember, o noktadaki gözlemcinin gökküresi üzerindeki çevrenidir. Yerküre üzerindeki geniş düzlüklerin ya da büyük denizlerin uzaklarda gökyüzü ile birleşiyor gibi göründüğü sınırlar gözümüzle görebildiğimiz çevrenimizi gösterir. (bkz Şekil 1.12) Gözlemci bu düzlemin üst tarafında bulunan gökcisimlerini görebilir. Bu düzlemin alt tarafında kalan gökcisimlerini göremez. Bir gökcismini görebilmemiz için (yeryüzündeki dağ, tepe, bina vb diğer engelleri gözönüne almazsak..) çevrenimizin üstünde olması, üstüne çıkması gerekir.
Şekil 1.12
Şekil 1.12 Gözlemcinin çevreni, görebildiği yarıküre(Tüm gökkürenin yarısı) ve gök eşleği
Şekil 1.12 de, K, P, Z ,E ve G noktalarından geçen çember, o gözlemyerinin “ Meridyeni “ veya “ Öğlen Çemberi “ olur. ( Öğlen çemberi, Güneş’in gündüz ortasında, yüksekliğinin o gün için en fazla olduğu yaklaşık öğlen zamanında geçtiği çember demektir.)

Temel Düzlem : Çevren Düzlemi
Temel Düzlem üzerinde başlangıç noktası : Güney noktası(G). ( Birçok kaynakta başlangıç noktası Kuzey(K) noktası olarak alınır.)

(Y) yıldızının Çevren Konumsayıları : Güneyaçı (Azimut - a ), Yükseklik ( h )

Şekil 1.13
Şekil 1.13 Çevren konumdüzeneği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder