Bilim adamları, Güneş Sistemi'nin hemen dışında büyüklük ve konum açısından tıpkı Dünya'ya benzeyen bir gezegen buldu.
"Nature" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Güneş Sistemi'nden sadece 4 ışık yılı (340 trilyon kilometre) uzaklıktaki gezegen, Güneş'e en yakın yıldızlardan biri olan Alpha Centauri B'nin yörüngesinde bulunuyor.
Şili'de bulunan Avrupa Güney Gözlemevi'ndeki Harps teleskobu ile keşfedilen gezegen, Dünya ile aynı kütleye sahip ve Alpha Centauri B yıldızının çevresindeki dönüşünü 3,7 günde tamamlıyor.
Gezegen, şimdiye kadar Güneş Sistemi dışında keşfedilen 842 gezegen arasında en yakın olanı.
Yüzeydeki sıcaklığın yaklaşık 1200 derece olarak tahmin edildiği gezegende yaşam olasılığı sıfır.
Diğer taraftan Güneş Sistemi'nin dışındaki gezegenlerle ilgili araştırmalar, bir gezegeni olan yıldızların genellikle başka gezegenlere de sahip olduğunu gösterdiği için Alpha Centauri B yıldızı ile ilgili araştırmalar derinleştirilecek.
Alpha Centauri A, Alpha Centauri B ve Proxima Centauri, Güneş'in en yakın komşuları. Öyle ki Alpha Centauri B, bulutsuz gecelerde Güney Yarımküre'den teleskopsuz görülebiliyor. Buna karşın şu anki teknoloji ile Alpha Centauri B yıldızına seyahatin, on binlerce yıl süreceği tahmin ediliyor.
Her ne kadar henüz ulaşılamayacak kadar uzak olsa da Dünya'nın uzaydaki kapı komşusunun keşfi, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı.
4 ışık yılı, 340 trilyon km. değildir.
YanıtlaSil